Opšti uslovi konkursa

Centar za omladinski i društveni razvoj „RES POLIS“, Novi Sad, u okviru realizacije projekta  „Novosadski objektiv 2020.“, uz sufinansiranje Gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Novog Sada svim zainteresovanim građanima, ljubiteljima fotografije, upućuje javni poziv na

FOTOKONKURS

Konkurs je nagradnog karaktera i na konkursu mogu učestvovati svi građani stariji od 14 godina, zaljubljenici u fotografiju, amateri i profesionalci. Fotokonkurs ima sledeće  teme:

    1. Čuvajmo prirodu, jer smo je pozajmili od naših potomaka

    2. Novosadski divani

     (Ova tema namenjena je ljubiteljima filma, tj. klasične fotografije danas poznate i kao analogna fotografija.)

    3. Nije novosadski!

Rok za prijavu na fotokonkurs je 15. novembar 23:59h .

Sve teme odnose se na grad Novi Sad i šire gradsko područje Novog Sada, a pravo učešća imaju svi građani R. Srbije bez obzira na mesto prebivanja.

Svaki kandidat ima pravo na učešće sa po jednom fotografijom na svaku od navedenih tema (ukupno do tri fotografije), s tim da u nagradnom delu konkursa može biti odabrana samo jedna fotografija istog autora, dok će ostale biti prikazane na izložbi ukoliko zauzmu mesto u 20 najboljih od ukupnog broja pristiglih fotografija.

Kandidati su slobodni u izboru fotografske tehnike,  (tema 2. Novosadski divani je analogna tema). Na konkursu se prihvataju fotografije rađene kako digitalnim fotoaparatom, tako i analognim (na film). Fotografije načinjene mobilnim telefonom se prihvataju, ali ne učestvuju u nagradnom delu konkursa.

Na izložbi koja će biti organizovana krajem novembra 2020. biće prikazano do 20 odabranih fotografija, a pobednicima dodeljene nagrade:

  1. Prva nagrada – POKLON VAUČER od 12.000,00 RSD 
  2. Druga nagrada – Memorija Micro SD 64GB  + SD adapter
  3. Treća nagrada – POKLON VAUČER za usluge Filmfoto.rs  

Tačan datum organizacije izložbe, kao i vreme i mesto organizator će saopštiti putem objavljene vesti na sajtu fotokonkurs.respolis.org.

Žiri će fotografije ocenjivati nezavisno po osnovu dodeljenog broja fotografiji. Članovima žirija neće biti poznato ime i prezime autora fotografije. Sve pristigle fotografije naći će se u fotogaleriji u po okončanju  konkursa, s tim da do proglašenja pobednika imena autora neće biti prikazana.

Način prijavljivanja na konkurs:

Fotografije se dostavljaju u elektronskom obliku putem prijavnog formulara sa ovog sajta. Minimalna rezolucija fotografije mora iznositi 10 megapiksela, odnosno 4216×2372 piksela u odnosu 16:9. Dozvoljeni su i drugi formati, s tim da barem jedna od dimenzija mora biti 4216 piksela ili veća. Maksimalna prihvatljiva rezolucija iznosi 25 megapiksela, odnosno veličina fajla ne sme prelaziti 20MB. Fotografije se dostavljaju u JPEG ili PNG formatu. Fotografije je moguće dostaviti i u GIF formatu u takmičarskom delu konkursa, s tim da organizator ima pravo da od autora zahteva da dostavi drugi format radi štampanja fotografije za izložbu. Za dodatna pitanja ili ukoliko imate tehničkih poteškoća sa slanjem prijave, možete nas kontaktirati putem e-maila na adresu: kontakt @ respolis.org.

Sve fotografije treba da sadrže sledće informacije (ili u tekstu poruke prilikom slanja ili zabeležene u metadata and tags):

  • Ime i prezime autora;
  • Lokacija na kojoj je nastala fotografija;
  • Naziv modela fotoaparata i naziv filma sa tačno navedenom ISO vrednosti filma (za analogne fotografije uneto u polje tag ili opisano u tekstu poruke);

Žiri ima pravo da zahteva dopunu gore navedenih informacija ukoliko ih fotografija ne sadrži, odnosno ima pravo da odbije učešće kandidata ukoliko ih kandidat ne dostavi po pozivu žirija.

Fotografije moraju biti autorske i nije dozvoljeno dostavljati tuđe fotografije na konkurs ili fotografije preuzete sa interneta.

Nagradni konkurs realizuje se uz sufinansiranje  Gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Novog sada.